Skift ut gammelt el-materiell!
25. February 2021
Mye kan sies om gammelt elektrisk utstyr.
Det gulner, det kan henge litt og det kan være langt fra pent å se på. Men, stikkontakten fungerer, dimmeren dimmer og ledningene gir den strømmen som trengs. Hvorfor i alle dager skal man bruke tid på å skifte til nytt da?
Kort fortalt; ting blir gammelt og selv om det fungerer så betyr det ikke at det er trygt. Gamle kurser er som regel underdimensjonerte og det gjenspeiles ofte i antall tilgjengelige strømuttak. Vi ser at dette ofte fører til raske løsninger som skjøteledninger og forgreninger, noe som enkelt kan overbelaste et anlegg. Dagens samfunn krever mer strøm nettopp fordi at det er mer utstyr som kobles til. Eldre elektrisk anlegg er ikke dimensjonert for dette, noe som skaper en betydelig brannfare.
Stikkontakter og brytere som har blitt mye brukt vil få sin levetid redusert. Selvfølgelig skal de tåle å bli naturlig slitt, men faren er at godt brukt utstyr vil kunne få dårligere kontakt – noe som kan forårsake gnister og varmgang. Man må også være ekstra påpasselig med stikkontakter som eksempelvis har stått med varmtvannsberedere i flere år. Disse vil ha et jevnt høyt forbruk og vil naturligvis få sin levetid redusert. Gamle kabler vil også føre med seg en betydelig fare. Kulo-kabler er det krav om å fjerne da de er livsfarlige med sin strømførende aluminiumskappe. Tekstilflettede kabler vil råtne og smuldre opp over tid, noe som kan føre til kortslutninger.
Faresignaler
Føler du deg usikker av alt dette, så kan det være greit å se etter noen faresignaler:
- Ujordet stikkontakt
- Stikkontakter uten barnesikring
- Løst utstyr
- Gamle dimmere og termostater
- Løse og gamle stikkontakter der støpslene ikke sitter ordentlig på plass
- Gammel innmat i sikringsskap
Lukten av svidd elektronikk eller brent utstyr er også et tydelig faresignal. Dette er en gjenganger i høyt belastet utstyr og kan ofte skje med skjøteledninger eller forgreninger.
Krav til elektrisk utstyr
De siste 20 årene så har det dessuten kommet en del krav til elektrisk utstyr. Dette kan det være greit å ha oversikt over. Kravet om komfyrvakt kom i 2011 og beskytter mot overoppheting/tørrkoking på platetoppen. I 2010 så kom kravet om overspenningsvern, som skal bidra i å beskytte anlegget ditt mot lyn. Hørt om jordfeilvern? I 2006 kom det krav om jordfeilvern for beskyttelse av feil i anlegget. I 2002 så kom kravet om barnesikring i stikkontakter som skal forhindre at små barnefingre eller strikkepinner kan stikkes inn og berøre strømførende deler.
Generelt sier man at elektromateriell har en levetid på 20-30 år. Men det finnes nyere utstyr som også burde skiftes ut. Halogenbelysning blir alt for varme og kan ødelegge installasjoner og inventar. Derfor har de siden 2018 blitt faset ut til fordel for LED-belysning. Sett bort fra den mulige brannfaren, så bruker LED mye mindre strøm og har også en lengre levetid – noe som er bra for miljøet.
Vis litt kjærlighet til det elektriske anlegget
Noen ganger kan det vært helt tydelig at man trenger å gi litt kjærlighet til det elektriske anlegget. Men andre ganger kan det være mer usikkert. En ting som er verdt å huske på er at det er bedre å ringe en elektriker en gang for mye enn en gang for lite. Selv om man føler seg trygg og sikker på at det man har i dag duger, så kan det være den minste ting som utløser en potensiell brann, eller skaper andre problemer.
Skulle du være usikker på om noe av ditt elektriske anlegg skulle trenge en oppgradering, så er du hjertelig velkommen til å kontakte vårt kundesenter. Våre serviceelektrikere kan komme til deg for å gjennomføre en el-sjekk, eller ta en gratis befaring om du ønsker.
Ta kontakt på 815 00 005, eller book en elektriker i vårt kundeskjema.